Allt om Kryptovaluta

Del 1: Vad är Kryptovaluta?

Kryptovaluta är digitala pengar.

Bitcoin var den första kryptovalutan som kom ut på marknaden men tusentals andra mynt har sedan dess lanserats. Det är kryptons natur: vem som helst kan använda blockchain-teknik för att skapa ett mynt; hur mycket den kommer att vara värd beror på dess användbarhet och upplevda värde på marknaden. De flesta mynt accepteras inte av massorna och blir värdelösa.

För kryptoentusiaster representerar kryptovaluta pengars framtid. Det är fortfarande svårt att säga hur mycket eller lite denna teknik kommer att förändra vårt traditionella finansiella system. Ändå har blockchain-tekniken som ligger bakom kryptovaluta många applikationer och kommer sannolikt att stanna.

Historien om krypto (dess upp- och nedgångar på marknaden)

Kryptovaluta gjorde sin debut 2009 när Bitcoin blev det första myntet på marknaden. Två år senare kom Litecoin in på scenen, varefter många andra kryptovalutor följde. Priset på Bitcoin och andra valutor visade volatiliteten hos krypto redan från början. Nästan omedelbart efter att Bitcoin översteg 1 000 dollar per mynt för första gången 2013, kraschade det ner 300 dollar. Det skulle inte se en fyrsiffrig värdering igen på mer än två år. År 2017 översteg den 10 000 $ och 2021 nådde den över 50 000 $. Toppen var 64,000 $. Sedan dess har det gått ned till 20,000 $.

Utöver de extrema upploppen och kraschen har kryptovaluta plågats av bedrägerier, stölder och olika bedrägerier. I takt med att värdet på kryptovalutor ökade under åren, ökade också antalet cyberattacker på handelsplattformar. Vissa handelsplattformar drabbades av 9-siffriga stölder av Bitcoin och andra kryptovalutor från cyberattacker.

Hur kan jag använda kryptovaluta?

Många människor är så exalterade över prisuppgången för Bitcoin och andra kryptovalutor att de inte tänker på exakt vad de ska använda sin krypto till efter att de köpt den. Det finns tre huvudsakliga sätt att använda kryptovaluta.

  • Tillgångslagring: Kryptovaluta är ett utmärkt sätt att lagra rikedomar. Om du redan har investeringar på den traditionella aktiemarknaden, kanske du letar efter ett annat ställe att parkera dina pengar där de fortfarande kan förbli ganska likvida och potentiellt öka i värde.
  • Spekulativ investering: Eftersom kryptovaluta förblir så volatil är det ett roligt och spännande utrymme för spekulativa investeringar. Om du är okej med att ta hög risk för höga belöningar, är kryptovaluta den perfekta marknaden för att placera dina satsningar.
  • Spendera pengar: Även om det inte är ett dominerande sätt att använda kryptovaluta än, blir det att spendera kryptovaluta hos återförsäljare mer mainstream, och vi kan förvänta oss att det kommer att finnas fler sätt att spendera kryptovaluta i takt med att det blir populärt.

 


Del 2: Vad är Blockchain?

Blockchain-teknik är hjärtat av kryptovaluta, men få förstår exakt hur det fungerar och varför det är så viktigt. Enkelt uttryckt är en blockchain en databas med lagrad information. Varje ny information som skickas, till exempel en transaktion, lagras som ett block. Alla informationsblock är ordnade kronologiskt och kedjade samman, vilket gör – du gissade rätt – en blockkedja.

Blockchain-teknik innebär att varje transaktion lagras elektroniskt direkt i det myntet. Detta är annorlunda än traditionella pengar, där detaljerna om en transaktion förvaras i en reskontra hos återförsäljaren eller finansinstitutet. Istället är själva kryptomyntet sin egen huvudbok. Det betyder att ingen enskild person eller grupp har kontroll över myntet. Det är därför Bitcoin och andra kryptovalutor inte regleras av några nationella banker eller regeringar. Det betyder också att informationen är oföränderlig, vilket betyder att den inte kan vändas eller manipuleras, och den är otroligt säker.

Medan kryptovaluta får all publicitet just nu, kan blockchain-teknologin tillämpas på många andra användningsområden från medicinska journaler till fastigheter. Säkerheten och integriteten som tillhandahålls av blockchain gör den idealisk för hantering av känslig information, och det gör den användbar inom många branscher, för på så sätt kan man äga sin egen information istället för att Techjättar som Google, Microsoft, Facebook, Twitter och fler äger ens information.

Hur funkar Blockchain? (Blockkedja)

Blockchain är en oföränderlig och delad digital reskontra som lagrar poster eller transaktioner på flera ställen i ett nätverk av datorer. Varje verifierad transaktion läggs till i ett utrymme som kallas ett block som länkar till andra efterföljande block med hjälp av kryptografi och bildar en kedja.

Blockchain är en sorts databas som lagrar data (poster) på en dator elektroniskt.

Block = Ett utrymme som innehåller poster

Kedja = En länk som förbinder poster

Så en kedja av länkade block som innehåller poster kallas en blockkedja.

Alla blockkedjor är databaser, men inte alla databaser är blockkedjor. Skillnaden mellan en databas och blockchain är hur de lagrar data.

Blockchain vs. Databas

En databas samlar in en stor mängd information och arrangerar den i ett tabellformat så att användare kan ändra data enkelt och samtidigt. Mer omfattande databaser använder också servrar med kraftfulla datorer för att hysa massiva data och utföra beräkningar. Ett företag eller en individ äger i allmänhet en databas; därför kontrollerar och hanterar de dess åtkomst.

Å andra sidan samlar blockchain data i grupper eller block med en specifik lagringskapacitet. När ett blocks kapacitet är fylld, fäster det vid ett annat block och bildar en kedja. Alla nya poster efter det efterföljande, nyligen tillagda blocket kompileras till det nya blocket.

Till skillnad från en traditionell databas har en blockchain inte en enda ägare; istället är den tillgänglig för alla med tillstånd. Det är därför det också kallas ett decentraliserat system, eftersom det inte finns något centralt nav för att styra blockkedjan. På liknande sätt kallas blockchain-teknik för Distributed Ledger Technology (DLT). Det är en distribuerad huvudbok med poster och tillåter användare att dela data eller utföra transaktioner peer-to-peer utan central auktoritet.

Blockchain-teknologin uppfanns av en okänd enhet – Satoshi Nakamoto (en individ eller en grupp individer 2008) som en offentlig transaktionsbok för bitcoin. Det syftar till att tidsstämpla ett digitalt dokument och säkerställa att ingen kan manipulera det. Det hjälper till att lösa problem relaterade till dubbla register och utföra säkra transaktioner av tillgångar utan att involvera en tredje parts mellanhand som regeringen eller banken.

Denna teknik fungerar på internet och består av olika delar som databaser, anslutna datorer eller noder, mjukvaruapplikationer och mer.

Exempel: Ett företag kan utnyttja blockkedjeteknologi i sin bokföring för att registrera alla transaktioner. Bokföring innebär dubbel bokföring för transaktioner som kan vara förvirrande och svåra att verifiera uppgifter från andra parter. Dessa poster är också enkla att manipulera, som att redigera, ta bort eller lägga till en ny post; därför kanske de inte är korrekta.

Det är här blockchain kan hjälpa dem genom att säkra transaktioner med hjälp av kryptografi. Det erbjuder ett manipulationssäkert sätt att lagra transaktioner i block.

Givet att teknologin fungerar och lyckas utveckla sig under kommande 10-20 år, kan vi isåfall vänta oss att världens digitala ekonomi är samägd istället för att ägas av privata bolag eller aktiebolag med diktatoriska ledare som Mark Zuckerberg.

Vilka är komponenterna i Blockchain?

Blockchain-arkitekturen består av olika lager, såsom infrastruktur eller hårdvara, data, nätverk som noder, verifiering, informationsdistribution och applikationer. Låt oss förstå några av dess komponenter.

 

Blockchain allt om krypto

Block

Som förklarats ovan hänvisar blockchain till en kedja av olika block som innehåller data eller poster. Och data i varje block är baserad på typen av blockkedja. Till exempel kommer en bankblockkedja att ha block som innehåller information som kontonummer, kontoinnehavarens namn, filialnamn etc.

Det första blocket i en blockkedja är känt som Genesis-blocket, och alla blocken innehåller giltiga poster kodade och hashade. Varje block har en egen kryptografisk hash och den för det föregående blocket i samma blockkedja, länkar ihop dem och bildar en kedja. Denna iterativa process validerar de tidigare blockens integritet med digitala signaturer.

Hashing

En hash är som ett fingeravtryck unikt för varje block. Det är en kod skapad med hjälp av en matematisk funktion som förvandlar digital data till en lång rad bokstäver och siffror. Detta 64-siffriga hexadecimala nummer identifierar varje block och dess innehåll, och när det väl har skapats kommer alla ändringar i blocket att ändra hashen. Blockchain-teknologin använder Secure Hash Algorithm (SHA) 256-hashning och är mycket användbar för att upptäcka alla ändringar som görs i transaktionerna. Det gör det också säkert eftersom alla block innehåller hasharna från det föregående blocket.

Så om en angripare ändrar data i ett block, ändras dess hash medan nästa block fortfarande har den gamla hashen för det komprometterade blocket. Därför blir alla efterföljande block ogiltiga som lätt kan spåras.

Tillgångar

Tillgångar kan vara materiella eller immateriella. Materiella tillgångar är fysiska föremål som mark, hus, utrustning, etc., medan immateriella tillgångar är icke-fysiska föremål såsom immateriella rättigheter, patent, etc. Intressant nog kan pengar vara både materiella och immateriella.

Distribuerat Peer-to-Peer (P2P) nätverk

Varje transaktion i en blockchain fungerar i ett distribuerat Peer-to-Peer-nätverk (P2P) som inte har någon central auktoritet att kontrollera data. Det tillåter alla (som har tillgång) att gå med i blockkedjan, och varje dator som läggs till nätverket är en nod.

Så när en användare skapar ett nytt block, går det till varje användare i nätverket, och varje nod måste verifiera detta nya block för att säkerställa att ingen har ändrat det. När verifieringen är klar börjar varje nod lägga till det nya blocket direkt i sin blockkedja.

Alla noder som finns i nätverket gör konsensus, bekräftar giltigheten av block och avvisar de manipulerade.

Hur funkar en transaktion på Blockkedjan?

Så här sker en typisk transaktion i en blockkedja:

Steg 1: Transaktionsbegäran

Först begär en individ en transaktion som involverar fastigheter, bank, kryptovaluta, register, kontrakt, etc.

Steg 2: Distribution

Den begärda transaktionen sänds i peer-to-peer-nätverket genom noder över hela världen.

Steg 3: Validering

Noderna i nätverket validerar transaktionen genom att använda algoritmer och lösa komplexa ekvationer. Om de finner transaktionen legitim, skrivs posterna in i block.

Steg 4: Lägga till block till blockkedjan

Efter att transaktionen är klar, kedjas det nyskapade blocket med det föregående blocket med kryptografi och kryptering. Den har en hashkod och innehåller hashkoden för föregående block. När detta block har fyllt sitt tilldelade utrymme börjar nästa block fyllas och fästas vid det föregående blocket; därför bildas en lång kedja av transaktioner. Detta är oföränderligt och transparent för alla i blockkedjan.

Det går alltså att kolla upp en person eller entitets tidigare transaktionshistorik.


Del 3: Typer av Kryptovaluta

Det finns åtminstone 9 typer av kryptovaluta, baserat på användningsområde:

  • Utility
  • Security
  • Payment
  • Exchange
  • NFT
  • DeFi
  • Stablecoins
  • Asset-Backet
  • Privacy

#1) Utility Tokens

Utility-tokens ses som kuponger eller kuponger men är i huvudsak digitala enheter som representerar ett värde på blockkedjan. Med andra ord ger token viss åtkomst till en produkt eller tjänst som drivs eller drivs av tokenutgivaren. En person kan få tillgång genom att köpa token och kan lösa in den för ett definierat åtkomstvärde till produkten eller tjänsten.

  • Innehavaren erhåller rätten till en produkt eller tjänst till motsvarande värde av token men inte ägande. Till exempel kan de få tillgång till produkten eller tjänsten till rabatterade avgifter eller gratis så länge de har tokens.
  • I vissa jurisdiktioner innebär definitionen av en kryptovaluta som ett verktygstoken att den inte omfattas av någon finansiell reglering.
  • Den huvudsakliga förståelsen är att de inte är investeringsprodukter och kan förlora värde helt på innehavarens bekostnad.
  • Utility-tokens förstås bättre ur ett regulatoriskt perspektiv genom att de inte antas vara reglerade. Innehavaren av token innehar inte en motsvarighet till aktie eller obligation eller annan tillgång som regleras under finansiella handlingar.
  • Applikationer inkluderar tillgång till decentraliserad lagring i ett decentraliserat lagringsnätverk, belöningstokens och som valuta för en blockchain.

Exempel på utility tokens: Funfair, Basic Attention Token, Brickblock, Timicoin, Sirin Labs Token och Golem.

#2) Security Tokens

Dessa är värdepapperiserade kryptovalutor som härleder värde från en extern tillgång som kan handlas under en finansiell reglering som säkerhet. De används därför för värdepapperiserad tokenisering av fastigheter, obligationer, aktier, fastigheter, egendom och andra verkliga valutor.

  • Därför, på grund av transaktionernas karaktär, måste deras utbyte, emission, affärer, värde, tokenisering, stöd och handel kontrolleras och styras av finansiella tillsynsmyndigheter för att skydda användarnas investeringar.
  • Förordningen finns i ett sådant fall för att garantera användarmedel och investeringar och för att hålla grundarna ansvariga.

Säkerhetstokens representerar en andel, andel i aktier eller aktier, rösträtter och rätt till utdelning i den representerade tillgången. Ägare eller innehavare får en del av vinsten från emittentens eller ledningens handlingar och beslut.

  • De utfärdas genom Security Token Offering (STOs)
  • Deras applikationer inkluderar där investerare behöver omedelbar avveckling, transparens i förvaltningen, delbarhet av tillgångar, etc.

Säkerhetstokens är ytterligare uppdelade i:

  • Equity Tokens: Dessa liknar traditionella aktier i form och drift förutom att ägande och överföring sker digitalt. Investerare har rätt till utdelning från lednings- och emittentåtgärder och beslut. Skuldbevis representerar kortfristiga lån som har fördefinierade räntor.
  • Asset-backet tokens: Dessa backas upp av verkliga fastigheter, konst, koldioxidkrediter eller råvaror som underliggande värde. De bär egenskaper av guld, silver, olja etc. De är säljbara osv.

Exempel på security tokens: Sia Funds, Bcap (Blockchain Capital) och Science Blockchain.

#3) Payment Tokens

Som namnet antyder är betalningspoletter de som används för att köpa och sälja varor och tjänster på digitala plattformar utan mellanhand, vilket sker på traditionella finans- och bankarenor. Naturligtvis faller majoriteten av kryptovalutor och tokens i denna kategori, oavsett om de är säkerhet eller nytta. Däremot kan inte alla verktygspoletter vara betalningspoletter.

  • Mestadels hybrider av andra tokens.
  • Betalningstokens representerar inte och kan inte investeras i som värdepapper. Därför faller de inte under finansiell reglering som tillgångsvärdepapper.
  • De kan eller kanske inte garanterar innehavarnas tillgång till någon produkt eller tjänst nu eller i framtiden.

Exempel på betalningstokens: Monero, Ethereum och Bitcoin.

#4) Exchange tokens

Det kan finnas debatt om vad exchange tokens är men de får namnet för deras utfärdande av och användning i kryptovalutabörserna, som är kryptomarknadsplatser för att köpa och sälja och byta ut tokens.

Även om de kan användas utanför deras inhemska utbytesmiljöer, använde vi dem främst för att underlätta utbyte mellan andra tokens eller som betalningar för gasverk på dessa börser.

  • Centraliserade utbyten med eller utan decentraliserade plattformar eller egna blockkedjor kan utfärda dem.
  • De kan användas för billigare gas- eller avgiftsbetalningar, öka likviditeten, ge gratis rabatter, styra blockkedjor till exempel, för rösträtt eller ge tillgång till särskilda kryptoväxlingstjänster.
  • För att öka likviditeten använder börserna dem för att locka människor att delta i projekten.

Exempel på exchange tokens: Binance Coin eller BNB token, Gemini USD, FTX Coin för FTX Exchange, OKB för Okex Exchange, KuCoin Token, Uni token, HT för Huobi exchange, Shushi och CRO för Crypto.com.

#5) NFT: Non-Fungible Tokens

Non-fungible tokens är digitala tillgångar som representerar konst, samlarföremål, spel etc. Liksom krypto lagras deras data på blockkedjan. NFT:er köps och handlas med kryptovaluta. Ethereum blockchain var det första stället där NFTs implementerades men nu har många andra blockchain skapat sina egna versioner av NFTs. Populariteten för NFT har ökat sedan 2021.

Än så länge verkar NFT:er endast användas som ett sätt att lura dumma personer på pengar. Men i framtiden kanske det används som ett nytt innovativt sätt för konstnärliga och vetenskapliga projekt (filmer, böcker, royalty-intjäning via patent, etc) utan en investeringsfirma som mellanhand. När det händer blir det bra, för då sänks barriären i att investera i dessa typer av (annars privata) projekt.

Nischade filmprojekt och biotech är t.ex bland de mest lönsamma sorters investeringar som finns. Bortsett från svårigheten att kvantifiera risken, är det största problemet att man som utomstående investerare sällan kommer in tidigt nog. NFT:er skulle kunna lösa det i framtiden.

#6) DeFi-tokens eller decentraliserade finanstokens

Decentraliserad ekonomi hänvisar till finansiella applikationer eller dApps byggda på blockchain eller distribuerad reskontra, vilket gör dem distribuerade och de som ger finansiell kontroll och penningkontroll direkt till användaren samtidigt som de tillåter transaktioner på en global skala med peers to peer-metoder och tillgång till globala marknader.

Dessa DeFi-appar är tillgängliga för alla med internetuppkoppling. Varje DeFi-app drivs av en tokenekonomi bakom vilken det finns en inbyggd token. Dessa tokens är en form av programmerbara pengar där utvecklare kan programmera logik i betalningar och transaktionsflöden.

  • De flesta av DeFi-tokens är för närvarande baserade på Ethereum-blockkedjan. Andra blockkedjor med stöd för DeFi inkluderar Stellar, Polygon, IOTA, Tron och Cardano.
  • Genom dessa tokens kan människor tjäna, låna ut, låna, långa/korta, tjäna ränta, spara, växa och hantera portföljen, köpa försäkringar, investera i värdepapper, investera i aktier, investera i fonder, skicka och ta emot monetärt värde, handla värde på decentraliserade börser, investera och köpa tillgångar, sälja tillgångar och mer.

Exempel på välkända decentraliserade finanstokens inkluderar Solana, Chainlink, Uniswap, Polkadot, Aave och många andra. Vissa kategorier av DeFi-applikationer inkluderar decentraliserade utlåningsappar, decentraliserade utbyten, decentraliserad lagringsdelning, etc.

Den mest kraftfulla funktionen med DeFi-tokens är smarta kontrakt, som gör att vem som helst kan definiera, skriva, programmera och utföra transaktionsregler baserat på vissa villkor och få transaktioner exekverade när dessa villkor är uppfyllda.

#7) Stablecoins – Fiat och andra typer

Som namnet antyder är dessa tokens av ett stabilt värde i naturen genom att deras värde är något förutsägbart i den meningen att det förblir detsamma nästan hela tiden. Stabila tokens eller stablecoins som de huvudsakligen kallas, backas upp av en stabil eller ganska värdestabil tillgång som fiat. Så vi har dollar- och eurostabiliserade eller stabila mynt med stöd, guld och andra ädla metaller, olja och råvarustödda tokens.

  • Stabila tokens hjälper världen att bli av med volatilitet i tillgångar eller till och med andra digitala valutor.
  • De har ett definierat förhållande och tillgången som stöder dem måste hållas i reserver enligt det definierade förhållandet. Vi har de som backas upp av fiat-, krypto-, råvaru- och algoritmiska stablecoins som använder mjukvara och regler för att upprätthålla den stabila peg med fiat eller annan tillgång.

Exempel på Stable Coins: Tether, TruSD, Gemi Dollar och USD Coin, och Paxos. Kitco Gold, Tether Gold (XAUT), DigixGlobal (DGX) och Gold Coin (GLC) fungerar också som stabila mynt som backas upp av guld. Algoritmiskt stödda stabila mynt inkluderar Ampleforth (AMPL), DefiDollar (USDC), Empty Set Dollar (ESD), Frax (FRAX).

#8) Tokens med tillgångar

Asset-backed tokens är en kategori av kryptovalutor vars underliggande värde backas b

y en verklig tillgång som kan vara andra pengar, aktier, obligationer, fastigheter, guld och dyrbara pengar. De används för att digitalt representera och handla värde för dessa underliggande tillgångar men på blockkedjor.

De flesta av dessa erbjuds som säkerhetstokens på grund av typen av transaktioner som involverar de underliggande tillgångarna. De utfärdas mestadels genom Equity Token Offer (ETO).

  • De kan backas i valfritt förhållande beroende på emittent.
  • Tokens med ädelmetallbaksida inkluderar PAXG och DGX som backas upp av guld. Läs mer om andra guld-backed tokens från vår andra handledning.
  • Företagsaktiestödda tokens tillåter tokenisering av företagsaktier och handel med dem på kryptobörser. Exempel inkluderar Quadrant Token som tokeniserar Quadrant Biosciences Incs aktier, Neufund, The Elephant Private Equity Coin, Slice, Document, BFToken, The Dao och RRT Token
  • Tokeniserade råvarutokens är också kända som kryptovaror representerar värdet av råvaror och tillåter tokenisering och handel med olja, naturgas, förnybar energi, vete, socker, etc.

Exempel på tillgångsstödda tokens: OilCoin som tokeniserar fat med olja som hålls i reserv, Petroleum Coin, Ziyen Inc Oil token, etc. The Energy Web Token (EWT) tokeniserad energi, Green Energy Token av WPP, etc. Wheat Token Coin för vete tokenisering etc.

#9) Security Tokens

Som namnet antyder är dessa kryptovalutor som används för sekretessapplikationer eftersom deras kod uppmuntrar till bättre integritet än vad Bitcoin och vanliga krypto.

Det finns många anledningar till att man skulle behöva bättre integritet i kryptotransaktioner – först som en rätt till integritet, säkerhetsutredningar och mycket känsliga transaktioner, även om de också används för brott och bedrägerier.

Dessa kryptovalutor innehåller olika metoder för att säkerställa transaktionsintegritet, t.ex. myntblandning, anonymitetstekniker som CoinJoin och offlinetransaktioner. Detta är utöver tekniker som används i mainstream krypto, t.ex. brist på att knyta verkliga namn med kryptoadresser och blockchain-kryptering.

Exempel på sekretesstokens: Monero, Zcash, Dash, Horizen, Beam och Verge.


Del 4: De tolv största kryptovalutorna

1. Bitcoin (BTC)

Som första kryptovaluta är Bitcoin fortfarande det mynt som folk brukar referera till när de pratar om digital valuta. Dess mystiska skapare – Satoshi Nakamoto – debuterade valutan 2009 och den har varit på en berg-och-dalbana sedan dess. Det var dock inte förrän 2017 som kryptovalutan bröt in i folkligt medvetande.

2. Ethereum (ETH)

Ethereum – namnet på kryptovalutaplattformen – är det andra namnet du med största sannolikhet kommer att känna igen i kryptoutrymmet. Systemet låter dig använda eter (valutan) för att utföra ett antal funktioner, men den smarta kontraktsaspekten av Ethereum hjälper till att göra den till en populär valuta.

3. Tether (USDT)

Tethers pris är förankrat till $1 per mynt. Det beror på att det är vad som kallas ett stablecoin. Stablecoins är knutna till värdet av en specifik tillgång, i Tethers fall, den amerikanska dollarn. Tether fungerar ofta som ett medium när handlare flyttar från en kryptovaluta till en annan. Istället för att gå tillbaka till dollar använder de Tether. Vissa människor är dock oroade över att Tether inte är säkert uppbackad av dollar som hålls i reserv utan istället använder en kortfristig form av osäkrad skuld.

4. USD (USDC)

Liksom Tether är USD Coin ett stabilt mynt kopplat till dollarn, vilket betyder att dess värde inte bör fluktuera. Valutans grundare säger att den stöds av fullt reserverade tillgångar eller de med “motsvarande verkligt värde” och dessa tillgångar hålls på konton hos reglerade amerikanska institutioner.

5. Binance Coin (BNB)

Binance Coin är kryptovalutan utgiven av Binance, bland de största kryptobörserna i världen. Även om det ursprungligen skapades som en token för att betala för rabatterade affärer, kan Binance Coin nu användas för betalningar såväl som för att köpa olika varor och tjänster.

6. Binance USD (BUSD)

Binance USD är ett dollarstödt stablecoin från den främsta kryptobörsen Binance i samarbete med Paxos. Binance USD lanserades 2019 och regleras av New York Department of Financial Services. BUSD körs ovanpå Ethereum blockchain.

7. Cardano (ADA)

Cardano är kryptovalutaplattformen bakom ada, namnet på valutan. Skapat av medgrundaren av Ethereum, Cardano använder också smarta kontrakt, vilket möjliggör identitetshantering.

8. XRP (XRP)

Tidigare känd som Ripple och skapades 2012, erbjuder XRP ett sätt att betala i många olika verkliga valutor. Ripple kan vara användbart vid gränsöverskridande transaktioner och använder en förtroendelös mekanism för att underlätta betalningar.

9. Solana (SOL)

Solana, som lanserades i mars 2020, är ​​en nyare kryptovaluta och den framhåller sin snabbhet att slutföra transaktioner och den övergripande robustheten hos sin “web-scale” plattform. Utgivningen av valutan, kallad SOL, är begränsad till 480 miljoner mynt.

10. Dogecoin (DOGE)

Ursprungligen skapad som ett skämt efter upptakten i Bitcoin, har Dogecoin sitt namn från ett internetmeme med en Shiba Inu-hund. Till skillnad från många digitala valutor som begränsar antalet mynt som finns, har Dogecoin obegränsad utgivning. Det kan användas för betalningar eller skicka pengar.

11. Polkadot (PUNKT)

Polkadot, som lanserades i maj 2020, är ​​en digital valuta som kopplar ihop blockchain-tekniken från många olika kryptovalutor. En medgrundare av Ethereum är en av Polkadots uppfinnare, och vissa industribevakare tror att Polkadot vill avsätta Ethereum.

12. Dai (DAI)

Dai är ett Ethereum-baserat stablecoin utgivet av MakerDAO som är kopplat till värdet på den amerikanska dollarn. Dai hjälper till att underlätta krypto-säkerhetsutlåning med hjälp av Maker Protocol. Stablecoin är tillgängligt på ett antal centraliserade och decentraliserade börser.

Slutsats

Kryptovalutamarknaden är som vilda västern (även om det verkar som om den amerikanska regeringen är inställd på att ta en mer aktiv roll i att övervaka kryptoutrymmet), så de som spekulerar i dessa digitala tillgångar bör inte lägga in mer pengar än de har råd att förlora. Volatiliteten har varit intensiv, med kryptotillgångar som fluktuerar avsevärt under 2022. Marknaden har rasat sedan den nådde rekordnivåerna i november 2021. Och enskilda investerare kan handla mot mycket sofistikerade spelare, vilket gör det väldigt riskabelt för nybörjare.


Del 5: Att investera i Kryptovaluta

Om du vill investera i kryptovaluta direkt, då kan du använda en kryptovalutabörs.

Så här köper du kryptovaluta genom en börs:

  • Välj vilken kryptovalutabörs du vill använda. Din bästa insats är en ansedd, välkänd börs med ett stort urval av valutor.
  • Skapa ett konto hos kryptovalutabörsen. Du måste ange din personliga information och verifiera din identitet för att slutföra registreringsprocessen.
  • Sätt in ditt konto med fiat-pengar. Innan du kan köpa någon krypto, måste du finansiera ditt växlingskonto med en annan valuta såsom amerikanska dollar.
  • Bestäm vilken kryptovaluta du vill köpa. Du kan välja att investera i en eller flera kryptovalutor. Undersök dina alternativ för att hjälpa dig att bestämma.
  • Lägg en köporder för din valda kryptovaluta. Följ stegen som krävs av börsen för att skicka och slutföra en köporder för en eller flera kryptovalutor.
  • Förvara din kryptovaluta i en digital plånbok. Antingen via den centraliserade kryptovalutabörsen, eller via Cold Storage (köp en egen wallet).

Genom att förvara dina kryptotillgångar på egen hand (via Cold Storage) undviker du risken att den handelsplattform du använder (Coinbase, Binance, Kraken, etc) fryser uttag. Det är därför rekommenderat.


Del 6: Akta dig för bedrägerier

Det är vanligt med bedrägerier inom kryptovalutor. Åtminstone inom mindre projekt.

Men man kan även förlora allt i stora kryptoprojekt, som bevisat under år 2022:

  • Terra Luna: Förlorade någonstans mellan 40-80 miljarder dollar.
  • Celsius:  Riskerar att förlora 12 miljarder dollar.

Om man jämför det med Bernard Madoff, som stod för världens kändaste finansbedrägeri, var hans Ponzi Scheme på 64 miljarder dollar. Men där fick alla offer tillbaka sina pengar, även om det tog lång tid.

I fallet av Terra Luna så har de som investerade i det eventuellt förlorat ännu mer och det finns ingen lagstiftning som säger att de ska få tillbaka sina pengar. Så med största sannolikhet är de pengarna borta–utan att det som hände var olagligt.

Varningstecken

De vanligaste varningstecknen för bedrägerier inom kryptovalutor är:

  • Ett projekt utan substans som endast rider på en trend
  • Det utlovas en garanterad årlig avkastning över 10%
  • De namedroppar Web 3.0 överallt de kan
  • Det finns inga programmerare som bygger projektet
  • Det är ett centraliserat projekt

Terra Luna, Hex och många fler utlovade 20% årlig avkastning, helt passivt. Ett sådant investeringsupplägg har aldrig funkat historiskt. Så det funkar nog inte nu heller.

Exempel på projekt som red på trend var Elon Sperm, Squid Game Coin, och diverse projekt med söta djur (Hundar, Katter, Apor, Fåglar, etc) utan substans.

(Ja — det är lika konstigt som det låter.)

I varje fall resulterade det i en så-kalled “Rug Pull”, där innehavarna av projektet sålde allt de hade och sedan försvann.

Wash-Trading

Olika studier har funnit att kryptohandel är fullt av Wash-Trading. Wash-trading är en process, olaglig i vissa jurisdiktioner, där köpare och säljare är samma person eller grupp, och medvetet handlar upp priset på en kryptovaluta för att lura in andra att köpa dyrare.

En studie från 2019 drog slutsatsen att upp till 80 % av affärerna på oreglerade kryptovalutabörser kunde vara Wash-trades.

En rapport från 2019 av Bitwise Asset Management hävdade att 95 % av all Bitcoin-handelsvolym som rapporterats på den stora webbplatsen CoinMarketCap hade genererats på konstgjord väg, och av 81 studerade börser gav endast 10 legitima volymsiffror.

Så man bör akta sig innan Kryptovaluta blivit mer beprövat. Eller hålla sig till de två största: Bitcoin och Ethereum, där risken för medveten manipulation är lägre.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *